Deviațiile coloanei vertebrale – scoliozele și cifozele – continuă să constituie o preocupare nu numai pentru medicii specialiști, dar și pentru părinții și educatorii copiilor. Statisticile efectuate demonstraeza că tulburările postale, alături de viciile de vedere, interesează un număr însemnat de copii, aflați în perioada scolarizării.
Frecvența acestor afecțiuni și, în special, evoluția lor spre agravare pe toată perioada creșterii, cu apariția complicațiilor secundare, care compromit nu numai estetica, dar mai ales sănătatea copilului, justifică atenția deosebită ce trebuie să le-o acordăm.
Scoliozele sunt afectiuni manifestate prin una sau mai multe curburi, in plan frontal, ale coloanei vertebrale.
Deformarea apare la peste 1% din totalul copiilor, predomina la sexul feminin si poate surveni la orice varsta, sub diferite forme clinice. Se deosebesc doua mari categorii de scolioze.
- Atitudinea scoliotica sau scolioza nestructurala, reprezentata de o simpla curbura vertebrala, nedurereoasa si reductibila, in care atat prognosticul, cat si tratamentul sunt favorabile. Curburile sunt rezultatul unei tinute vicioase si neglijente, pe care o adopta scolarii in banca, ea fiind intalnita mai ales la copiii longilini, cu musculatura trunchiului slabita, sau la copiii cu miopie si hipoacuzie, care instinctiv se apleaca lateral, pentru a-si corecta deficienta. Alteori, viciul postural survine la copiii care prezinta o scurtare a membrului inferior, in urma unei paralizii sau dupa o veche fractura.
- Scolioza propriu-zisa sau structurala reprezinta cea de-a doua mare categorie de scolioze. Ea prezinta modificari de forma ale vertebrelor, articulatiilor si muschilor sustinatori ai coloanei. In acest caz, vertebrele sunt mai mult sau mai putin deformate, îngustate lateral si rasucite in axul lung. Aceste modificari determina și deformari ale toracelui.
Cel mai frecvent (aproape 80% din copiii cu scolioze), se intalnesc scoliozele idiopatice, de cauza încă necunoscuta.
Avand in vedere criteriul vârsta, in cadrul scoliozelor idiopatice se distring:
- Scolioza infantila, care poate interveni la varsta de 3 ani si apare ca o curbura ampla dorso-lombara de partea stanga, curbura care poate uneori regresa, pana la disparitie. Cel mai adesea insa, evolutia este indelungata, ajungand pana la varsta adulta la deformari monstruoase.
- Scolioza juvenila este mai frecventa si survine in preajma aparitiei primelor semne de pubertate. Tabloul clinic este dominat de o curbura, de obicei dorso-lombara dreapta, care evolueaza rapid, agravandu-se cu deosebire in perioada crizei pubertate.
- Scolioza adolescentului apare dupa pubertate si evolueaza pe o perioada mai scurta, pana la terminarea cresterii osoase (aproximativ 18 ani la fete si 20 de ani la baieti). Din aceste motive, degradarea curburii este mai redusa decat la primele forme.
In ceea ce priveste localizarea, scoliozele pot fi dorsale si dorso-lombare (mai grave), lombare si combinate sau cu dubla curbura (mai putin grave).
In evolutia diferitelor forme de scolioza, este caracteristica accentuarea continua a diformitatii vertebrale in perioada cresterii, accentuandu-se mai mult in timpul pubertatii. Pe lângă aspectul inestetic al acestor copii, mai importante sunt complicatiile generate de coloana deformata care împiedica functia aparatelor: cardiorespirator, digestiv, nervos etc.
Prejudiciul estetic si functional se repercuteaza si asupra psihicului acestor bolnavi, care devin sfiosi, izolati, evita jocurile si tovarasia altor copii.
Printr-un tratament adecvat, se poate atenua și chiar sista evolutia bolii, cu conditia ca aceasta sa fie depistata cat mai precoce.
Asadar, atragem atentie asupra necesitatii examenului periodic al copiilor scolari, in vederea diagnosticarii precoce a deviatiei.
Tratamentul
Tratamentul copiilor scoliotici se realizeaza numai printr-o terapie complexa efectuata sub supravegherea unui personal medical specializat și apoi continuată si la domiciliu sub supravegherea părintelui.
- În primul rând, se are în vedere corectarea pe cat posibil a deformatiei vertebro-toracale, tonifierea functiilor musculare, respiratorii si a starii generale deficitare.
- În al doilea rând, se urmareste mentinerea rezultatelor obtinute prin diferite mijloace curative, pe toata durata cresterii.
- Tratamentul în scolioza nestructurală, este mai simplu, și constă din: gimnastica medicala, repaus pe pat tare, pozitie corecta a trunchiului la școală și acasă, controlul eventualelor defecte de auz si vaz, sporturi care necesita un efort moderat (inotul etc.). In caz de inegalitate a membrelor inferioare, medicul ortoped va lua masuri de egalizare a acestora, dupa caz, prin adaos, spre exemplu, la tocul ghetei.
Este contraindicata aplicarea corsetelor ortopedice.
-
Tratamentul scoliozelor propriu-zise este, mult mai complex si mai dificil, depinzand atât de vârstă, cât și de forma clinică.
- Scolioza idiopatica, cu o curbura vertebrala moderata, sub 30º (prin calcul radiologic), beneficiaza de un tratament similar cu cel indicat in atitudinea scoliotica, cu conditia unei permanente supravegheri de catre specialist.
- In cazul unei curburi mai accentuate, sub 50º, tratamentul presupune pe langa gimnastica medicala si procedee ortopedice (corset corector - fie corsete gipsate corectoare, timp de aproximativ 6 luni, fie corsete ortopedice din mase plastice).
Pentru consolidarea rezultatelor, se aplica, in continuare, alte corsete ortopedice, ce vor fi purtate cu intrerupere pana la terminarea cresterii osoase. In acest corset, copilul merge la scoala, mananca, doarme, scotandu-l doar 2 ore pe zi pentru igiena generala.
- Cand curbarea scoliozelor depaseste 50º, situatia devine grava, tratamentul fiind preluat, in continuare, de chirurgia ortopedica. Operatia consta din redresarea curburii, prin tractiunea coloanei vertebrale, manevra executata pe masa ortopedica, precum si prin efectul de intindere a unui dispozitiv metalic, aplicat pe vertebre (metoda Harringston). Dupa obtinerea corectiei dorite, se recurge la fixarea zonei vertebrei respective cu ajutorul grefelor osoase.
Cifoza reprezinta o alta diformitate a coloanei vertebrale, produsa de o deviatie in plan median, cu exagerarea curburii dorsale fiziologice.
Se intalnesc multiple forme de cifoza, dar cea mai frecventa apartine varstei copiilor care se indreapta spre adolescenta.
La scoala, pe terenul de sport sau acasa, educatorii sau parintii pot avea surpriza neplacuta de a observa la unii copii un spate mai proeminent. In aceasta situatie, adresarea la medic este obligatorie. În urma consultului medicul de familie/ medicul scolar dirijeaza copilul catre medicul specialist de recuperare.
În urma consultului medicul specialist poate incadra afectiunea in una din cele doua variante:
-
Atitudinea cifotica sau spatele rotund, o afectiune posturala, care apare de obicei la fetele longiline, astenice, si care nu-si pot corecta singure tinuta dizgratioasa, in care capul si umerii sunt aplecati inainte, coloana dorsala este bombata in spate, iar abdomenul proeminent.Coloana astfel modificata este totusi supla si nedureroasa, dar oboseala si diferite boli carentiale sau astenizante duc la accentuarea curburii, care devine uneori dureroasa, din caaza muschilor para vertebrali, care nu mai reusesc sa mentina echilibrul coloanei. Aceasta forma de cifoza apare in cadrul unui dezechilibru general de crestere.
Deformari ale coloanei vertebrale se produc si prin pozitia aplecata prelungita a capului prin utilizarea timp îndelungat (peste 4 ore/zi) a telefonului mobil, tabletelor, computerului.
Tratamentul va consta din: gimnastica medicala corectoare si intaritoare pentru musculatura, repaus pe pat tare, fara perna sub cap, autocontrolul tinutei, evitarea eforturilor fizice, tratament general etc.
-
Cifoza juvenila sau epifizita vertebrala (boala Scheuermann), care apare la pubertate, in special la baieti. Treptat, se instaleaza o curbura cifotica a spatelui, rigida si dureroasa, durere ce se exacerbeaza dupa efort. Vertebrele au structura modificata, devin turtite cuneiform, printr-un mecanism de fragilizare a tesutului osteocartilaginos local.Curbura sau gibusul rezultat se accentueaza continuu, datorita fortelor de presiune gravitationala, care suprasolicita coloana in ortostatism. Daca boala este neglijata, la varsta adulta spatele devine intens deformat si dureros, prin aparitia unei discartroze (spondiloza) secundare, inevitabile.
Tratamenul este in raport cu gravitatea bolii. In formele moderate, este asemanator cu cel din atitudinea cifotica, iar in cele cu gibus exegerat si rigid, se recurge la tratamentul ortopedic, prin aplicarea corsetelor corectoare, gipsate si ortopedice, succesiv, pana la terminarea cresterii.
În loc de concluzii...
Observarea diferitelor deviatii ale coloanei vertebrale ale copilului implică pe toti cei din jurul lui. Numai in acest mod, se poate aplica la timp tratamentul corespunzator (recuperator și/sau ortopedic), in masura sa corecteze aspectele inestetice si sa previna complicatiile functionale severe, care, in final, compromit sanatatea copilului.